Korona arki sai mut unohtamaan pillunkarvat. – Koska entä sitten?

Sääret ajamatta. Entä sitten? Römpsä rehottaa. Entä sitten?

Yksinhuoltajanarki koronan keskellä on just tätä. Kaikki rehottaa. Ajatuskin.

Aamulla heräät kello yhdeksän. Aloitat etäkoulun ja opetat kuinka kahdeksan puolitetaan. Teet aamupalaa. Harjaat hampaat. Juot kahvia. Käyt suihkussa. Luet laulun, joka kertoo näädästä. Katsot netistä kuinka Jeesus teki sitä ja kuoli pääsiäisenä.

Seuraavana aamuna heräät. Römpsä rehottaa yhä. Selaat somea. Käyt suihkussa. Opetat matikkaa. Selaat somea. Opetat ymparistöoppia. Katsotte miten linnut laulaa ja kakkaa. Katsot somea. Hamapaiden harjaus unohtui.

Käyt kaupassa. Etkä oo millänsäkkään kun joku ihminen tulee vastaan hitsauskypärässä. Selaat somea. Taas. Laitat kuvan sinne. Vanhan. Arkistoista. Koska nyt ei tuu tällänneeksi meikkiä. Näytät vittu ihan karmeelta.

Heräät seuraavana aamuna ja opetat matikkaa, äikkää, ymppää, uskontoa ja pidät välitunnin. Oikeesti jätkä pelaa Minecraftia. Mietit, että pitäis ajaa säärikarvat. Menet suihkuun ja peset tukan. Mietit laittaisko ripsaria.

Kymmeneen päivään ei ole tullut pukeneeksi rintsikoita. Paitsi urheilurintsikat. Koska nyt jos koskaan on aikaa päästä bikinikuntoon. Itket hetken, koska et tiedä onko sillä väliä. Päästä bikinikuntoon. Itket hetken myös sitä, että oot niin yksin.

Aamulla kaikki on taas hyvin. Opetat lastasi. Opettaja soittaa ja kysyy miten menee. Hyvin menee, vastaat. Selaat somea. Olo on yksinäinen. Oot viimeksi jutellut aikuisen ihmisen kanssa kaupan kassalla, kun se sanoi, että 27.95. Tarviitko kuittia? Et uskalla koskea kuittia, joten et tarvitse sitä.

Masturboit yöllä ja haaveilet ihmiskosketuksesta. Aamulla heräät opettamaan äikkää, matikkaa, maantietoa. Aprillipäivä ja huvitat itseäsi lukemalla somesta muiden tekemiä piloja. Omalle kohdalle ei osu yhtäkään. Käyt saunassa ja masturboit taas. Vaikka ei huvittais.

Aamulla nukut pommiin ja Wilmassa lukee, että viestejä ei ole avattu ja poika saa poissaolomerkinnän. Vaikka ollaan kotikoulussa. Etäkoulussa. Hitto koulussa, jota käydään kotona. Opettajalla on vastuu, mutta oot huono äiti kun nukuit pommiin, etkä pitänyt aamunavausta tasan kello 08.00.

Some on täynnä huvittavia haasteita. Yksikään niistä ei jaksanut huvittaa karanteenipäivä neljän jälkeen. Harva enää keksii mitään uutta ja yllättävää. Oot mustis kaikille sun ystäville, joilla tapahtuu somessa ja kotona, ja niille on kumppani. Ite oot kotona kasiveen kanssa ja tunnet olevasi huipputylsä.

Ex-mies soittaa ja kysyy miten menee. Se itse viettää aikaa sen 28-vee naisen kanssa. Lupaa ottaa pojan hetkeksi. Mietin, että nyt vois ajella säärikarvat ja römpsän. Mut miksi? Sitä alkaa miettiin, että miks hitossa. Ja tekee taas pari lankkua, tai päälläseisontaa. Tai jotain. Mikä ehkä vaikuttaisi vastakkaiseen sukupuoleen.

Netflix on koluttu. Ees ja taas. Ja Viaplay, ja HBO ja Cmore ja jopa Yle. Leffafriikkikin alkaa kyllästyyn. Vaihdat pikaisesti ajatuksia leffoista ja sarjoista. Innostut hetkeksi.

Luet somesta kuinka ei saa valittaa. Päätit itse hankkia lapsen. Hoida se! Tunnet syyllisyyttä myös siitä, että et jaksa meikata, jumpata, suorittaa, esittää haasteita, tehdä komediavideoita. Ihan kun joku niitä edellyttäisi.

Yhä edelleen säärikarvat ajamatta. Koronakaranteeni venyy. Kotikoulu, eikun etäkoulu, jatkuu. Opettaja syyllistää. Itse syyllistät. Luette Tatua ja Patua. Teette majan kymenettä kertaa. Nukut päikyt ja haaveilet aikuisesta seurasta. Soitat ystävälle, jonka ensimmäinen kommentti on, että soitit sit mulle aikuisen ystävän toivossa. Ystävä osoittaa, että ei ole aikuinen ystävä. Nauran aidosti sitten viiteen päivään.

Vatsalihakset särkee, koska lankutit. Heitit frisbeegolfia. Teit jotain. Otat selfien peilin ääressä, todetaksesi, että hitot. Perse on hyvä, mutta maha roikkuu. Syöt silti litran pähkinäjäätelöä. Pelaat afrikantähteä ja häviät, jotta pääsee helpommalla. Illalla viet pojan hammaspesulle reppuselässä ja teet samalla kyykkyjä. Todistaaksesi taas itsellesi, että jaksat.

Instagram huutaa. Saat yksityisviestejä. Osa niistä sisältää dicpick materiaalia. Avaat ne, koska miksei. Mietit, että voisi tehdä kuvakollaasin peniksistä. Tuntemattomien. Itse mietit vaan sitä yhtä. Penistä. Ja sen vartta. Sitä, kussa se on kiinni,

Seuraavana aamuna heräät hymyillen uneen, jossa menit naimisiin. Hyvä uni. Mies siinä oli joku, jota et edes ikinä ole tavannut. Komea. Ja hauska. Ja tajuat, että korona-arki saa yksinhuoltajanaisen unelmoimaan. Tunnet yksinäisyyttä. kosketuksen kaipuuta. Tajuat, että korona-karanteeni eskaloi kaiken. Se mikä ennen riitti, ei riitä enää. Olet puutteessa. eikä vain seksin. Kosketuksen. Älyllisyyden. Romantiikan. Keskustelun.

Taas heräät päivään samanlaiseen. Päivän rohkein teko on lähteä Citymarkettiin. Pojan kanssa. Pitää mennä autolla. Ihmiset tuomitsevat jo valmiiksi. Menet silti, ja ostat saunaoluen. Väistelet katseita ja muistutat itsellesi, että olet rohkea ja itsenäinen nainen.

Samalla kun tekisi mieli huutaa, että ota musta kiinni. Pidä mua. Kuiskaa mun korvaani. Silitä mua. Haluan olla tarvitseva. Haluan olla mustasukkainen. Haluan tuntea. Haluan haluta.

Mutta tiedättekö. Itsenäinen yksinhuoltaja äiti pärjää. Sitä ei satu. Se ei väsy. Se on oppinut. Ja se on viisas. Se ei tee virheitä. Ja paskat.

Se jos jokin tekee.

Yritin kirjoittaa, jotain positiivista someen. Ainoa asia mikä tuli mieleen oli hattara. Ja hattaraa se onkin. Sellaista sokerista ja upottavaa. Alkaa ällöttää ennen kuin se loppuu. Hattaraa. Olla jaksava ja kaunis. Olla fiksu ja hauska. Kukaan ei ole aina. En minä ainakaan.

 

Oon valmis. Oon niin valmis. Korona-arki ei sovi yksinhuoltajille. Ei sinkuille, ei masentuneille, ei perheille, ei yksinäisille, ei riskiryhmäläisille, ei lahduttajille, ei epävarmoille, ei itsevarmoille, ei vanhuksille, ei astaamatikoille….

 

Kenelle tämä sopii??? Ei kenellekkään! Mutta yhdessä tässä ollaan. Sama se on kaikille.

You may also like

14 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus! Tsemppiä! Tämä aika sopii ehkä erakoille, jotka ovat mielellään kotona, eivätkä kaipaa seuraa. Myös meidän perheelle, jossa lapsi käy edelleen (hiljentyneessä) päiväkodissa ja me aikuiset olemme kotona etätöissä, tilanne on aika hyvä!

  1. Kiitos. Mua piristi paljon, että tykkäsit mun korona-arkeen kyllästyneestä ajatusoksennuksesta. Sydän.

  1. Kiitos kysymyksestä. Tasapaino heittelee toisinaan. Meillä itse kullakin. Harmi, että et koe mun sopivan tälle sivustolle. Voisit siitä vinkata vaikka Kaksplussalle, josko häätäisivät mut menemään. Tai sitten toki voit valita, että et lue mun ällöttävää ja tasapainotonta blogiani. Elämä on valintoja. Joskus vaikeita ja raskaitakin. Ymmärrän, että mun kirjoituksistani luopuminen ei ole sinulle sellainen.

 2. Oletko koronassa vai asetettu jostain toisesta syystä karanteeniin ja sen takia kotona? Jos viitsit olla antamatta ymmärtää em. asioita jos olet kotona muuten vaan sillä Suomessa on myös ihmisiä jotka on oikeasti karanteeniin asetettuja ja sairaana. Työttömyys ei ole synonyymi karanteenille. Korona ei ole muotisana.

  1. Työttömyys ei olekaan synonyymi karanteenille. Jos tekstini antaa sellaisen vaikutelman, on oleleellinen pointtini varmaankin mennyt hieman ohi. Eli en ole työtön. Kotona olen 8-vuotiaan poikani kanssa ja pidän hänelle etäkoulua samalla kun työskentelen kotoa käsin.
   Karanteeni sana on saanut melko laajan käsitteen tämän korona-arjen keskellä. Ja kyllä, otin tekstissäni valtuuksia sanan käytössä. EJa ei, en ole sairastunut koronaan, tietääkseni, enkä myöskään ole ollut matkoilla yms, joiden takia olisin sanan varsinaisessa merkityksessä kotikaranteenissa.
   Otan koronan kuitenkin hyvin tosissani ja siitä syystä en tahdo altistaa itseäni ja lapsiani turhanpäiten. Täällä me ollaan samassa tilanteessa kuin suurin osa koko maailman ihmisistä. Korona-”karanteerissa. Kotona.
   Jos sinä olet karanteenissa tai sairastunut covid-19 virukseen toivon sulle kauheasti tsemppiä ja voimia. Ja toivon niitä itseasiassa vaikka et oliskaan. Jaksamista!

   1. Okei.

    En ole itse sairastunut, eksyin tänne instagramisi kautta jossa tunnut käyttävät termiä suht laajasti ja huolettomasti. Joillekin tämä tietysti on pelkkää lomaa ja eroa siitä baarissa notkumisesta jota sä mun mielestä sun somen perusteella harrastit ennen tätä trendikästä koronaa paljon. Hämmästyin että sulla on pieni lapsi kotona.

    Opettele vaikka suomen kielioppi ja lauserakenne jos siis työllistät itsesi tällä kirjoittelulla. Jos ajattelet et että oot suomen Carrie niin perus kielioppi kannattaa hallita, raskasta luettavaa kun lauseoppi ihan päin sitä itseään. Tuskin toki palaan, vaikutat siltä että itse myös aikuisena naisena en pysty lukemaan kaltaisesi teini-ikään jämähtäneen ihmisen juttuja, että jatka vaan tätä amatöörikuraa.
    Tsemppiä reetta

    1. Kiitos kovasti. Näinä aikoina tsempit on aina tervetulleita. Mitä tulee tuohon kielioppiin, niin se on hallussa. Tykkään vain niin kovasti leikitellä sillä ja kirjoittaa oman näköistäni tekstiä. Kaikki eivät siitä pidä, enkä sitä edes vaadi. Toki huomaan omassa vastauksessasi myös monta kielioppivirhettä, mutta en koe tarpeelliseksi arvottaa sinua niiden mukaan.
     Ja se mitä tulee tuohon baareissa notkumiseen. Jep. Viime vuonna taisin käydä kolmesti. Onhan se paljon. Ainakin jos vertaa siihen, ettei ole käynyt kertaakaan. Se miksi sosiaalinen media antoi sinulle kuvan baarittelevasta puumasta lienee enemmän kuitenkin sinun omien viitekehyksiesi aikaansaamaa. Siellä somessa kun vilahtelee myös työtään tekevä ja lapsiensa kanssa leikkivä äiti-ihminen.
     Ja haluan vielä muistuttaa sua, että korona ei ole trendikästä aikaa. Se on pandemia, joka kannattaa ottaa hyvin vakavasti. Kaikkea hyvää sulle! Terkuin, Reetta

 3. En ole ennen lukenut, tai sanotaanko että löytänyt blogiasi mutta ehdottomasti alan heti lueskella lisää. Ihana ja samaistuttava teksti, rehellinenkin vielä! Kiitos! Ja tsemppiä!

  1. Ihan mahtavaa. Sydän. Ja kiitos. Vaikka oon huomannut, että mun sarkastinen ote ei pure kaikkiin. Mutta rehellisenä itselleni kirjoitan just mitä kirjoitan. Sä oot mun henkinen. Tykkään.

 4. Ai että, kun meinasin nauraa niin, että lapsi melkein heräsi. Aika hyvä ja piristävä kirjoitus tämän hetken vallitsevasta arjesta ja tunteista koronan keskeltä. Tai nuinhan se arki menee muutenkin lukuun ottamatta koronan aiheuttamia rajoitteita ja jatkuvan kotona olemisen puuduttavan nuhjuista olotilaa. Todella hienoa, että kirjoitat ja jaat muille näitä tuntemuksia rehellisesti, mitä se todellisuudessa on olla sinkkuna lapsen kanssa ja kohdata välissä haasteita, joka elämän osa-alueilla. Samat tuntemukset ja kokemukset ovat myös täällä. Sillä erotuksella vain, että olen yh-mies. Siltikin pystyin samaistumaan melkein täysin tähän mainioon kirjoitukseen. Taidanpa ruveta lukemaan enemmän kirjoituksiasi. Kiitos piristävästä tekstistä.

  1. Mahtavaa, että sain sut nauramaan ääneen. Toivottvasti tuli limut nenästä. 😀 Tätähän tämä on, puuduttavaa korona-arkea, mutta jossei edes vähän koita repiä sitä huumoria mukaan, niin ollaan varman valmiita saman tien hautaan. Ja mikä tärkeintä… repsottaako sunkin römpsä? 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *