Mustavalkoinen suhde

Puhutaanko miehistä ja naisista.
Tai oikeastaan ihmissuhteista. Niistä kaikista. Ystävyyssuhteista, parisuhteista, seksisuhteista.

On monia, joille nämä ovat mustavalkoisia asioita. Olen törmännyt. Ja törmäyskurssi se olikin.
Nämä asiat ovat kaikkea muuta kuin mustavalkoisia. Jos näin olisi, niin silloinhan asia olisi yksinkertaisesti joko tai. Ja kaikki olisi niin paljon helpompaa.
Mutta kun me ollaan ihmisiä. Ja toisen totuus ei ole sama toiselle.
Faktat on faktoja ja tunteet sekä suhteet jotain muuta.

Elämässä joutuu jos jonkinnäköisten kysymysten ja tilanteiden ääreen. Suhdeasiat ei ole niitä helpoimipia. Trust me, I know what I am talking about.

Mut on tuomittu siitä, että sinkkuaikana olen harrastanut kasuaalista seksiä eri ihmisten kanssa. Mustavalkoisesti ajateltuna olen lutka. Tämä sana on ihan oikeasti sanottu mulle.
Parisuhteessa olen ihastunut toiseen. Mustavalkoinen ihminen sanoo, että sitten sä et halua olla sun kumppanin kanssa oikeasti. Itse olen sitä mieltä, että ihmisiä tässä ollaan. Kukaan ei voi välttyä siltä, kun on pitkässä parisuhteessa. Sehän on sitten eri asia, miten sä toimit siinä tilanteessa. Joku antaa vieteilleen vallan ja pettää. Toinen kieltää jyrkästi kaiken ja yrittää unohtaa. Toinen flirttailee ja kokee itsensä halutuksi, mutta menee kumppanin viereen nukkumaan.
Tämän taustalla voi olla ihan mitä vaan. Sä et tiedä mitä siellä on. Sä et pääse toisen pään sisään tuntemaan mitä toinen tuntee ja kokee. Asiat ei vain yksinkertaisesti ole mustavalkoisia.

Olen ollut tilanteessa, jossa kliseisesti kysytään, voiko mies ja nainen olla ystäviä keskenään. No hitto, miksei vois??? Ja olen ollut tilanteessa, jossa ystävät harrastavat seksiä keskenään. Klassikkotilanne friends with benefits. Onko se silloin seksisuhde vai ystävyyssuhde? Vai kenties katastrofin ainekset valmiina räjähtämään?
Itse kuljin tien, jossa seksisuhteesta tuli monien mutkien kautta parisuhde ja vielä moninaisempien mutkien kautta ystävyyssuhde. Ja ilman mutkia, ystävyyssuhde, jossa on satunnaisesti seksiä. Tunteiden kirjo, joka tämän matkan aikana on käsitelty ei ole mustavalkoinen. Jokaikinen harmaan sävy oli mukana. Joten kyllä, asia voi mennä joskus näinkin. Ja ihmisestä voi tulla todella tärkeä näinkin mielenkiintoista polkua pitkin.
Tämän matkan aikana, moni ihminen kerkesi mustavalkoisesti tuomitsemaan mut. Tuntuihan se pahalta ja satutti, varsinkin kun tuomitseminen tapahtuu selän takana.

Jos maailma olisi noin mustavalkoinen, olisi tämä helppoa, kuten sanoin aiemmin.
Mutta kun se ei ole.
Ja siitä syystä toisen tärkeän ihmisen kohdalla samainen polku ei ole kuljettavissa.
Mielettömästä ihastumisesta alkanut tapailu ei johtanut parisuhteeseen. Silti molemminpuolinen kyvyttömyys jättää toinen takseen johti johonkin toiseen. Mikä mahdollisesti voisi olla ystävyyttä, jossa harrastettaisiin satunnaista seksiä. Mutta tässä tapauksessa se ei oikein onnistu. Koska tunteet. Tai sitten onnistuu. Who the fuck knows.

Pointtini siis on se, että asiat ei ole mustavalkoisia. Missään ihmissuhteissa. Ystävyyssuhteet. Parisuhteet. Seksisuhteet. Mustan ja valkoisen väliin mahtuu laaja skaala harmaata ja sen lisäksi myös kaikki sateenkaaren värit.

Jos olet kovin mustavalkoinen, tuomitset. Jos olet mustavalkoinen, maailmankuvasi saattaa olla melkoisen kapea. Se miten itse toimit tai tunnet, ei ole toisen totuus. Jos uuden kumppanisi mielestä ex ei mahdu mitenkään kuvioon, vaikka itse välität exästäsi ystävänä ja lastesi vanhempana, on se kovin mustavalkoinen näkemys. Toisen totuus ei ole sama kuin sinun. Eikä hyvä luoja tarvitsekaan olla.
Kunnioita omaa tunnettasi, on se minkä värinen tahansa.

Ja tästä päästään siihen kaikkein tärkeimpään ihmissuhteeseen, joka sulla on.
Sinuun itseesi.
Kenenkään toisen napa ei ole niin lähellä kuin omasi (paitsi satunnaisesti). Vaali sitä napaa.
Muissa ihmissuhteissa sä et vaan pysty antamaan itsestäsi 100 prosenttia, jos sun oma napa ei voi hyvin. Eikä se tarkoita, että aina pitäisi tietää mitä haluaa. Koska sittenhän sä saatat olla just se mustavalkoinen ihminen.
Huolehdi itsestäsi, kunnioita itseäsi, ole sinut sen kanssa, ettei aina tiedä. Anna elämälle, ja muille ihmisille mahdollisuuksia, anna itsellesi mahdollisuuksia. Opettele katsomaan peiliin ja ennen pitkää rakastamaan sitä mitä näet siellä.

Kun sä rakastat sitä peilikuvaa, joku muukin haluaa rakastaa sitä.
Kaikissa sateenkaaren väreissä.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *