Voiko mies ja nainen olla ystäviä keskenään?

Niin. Siis voiko?

Tein aiheesta gallupia. Ja jokainen nainen, miltei poikkeuksetta, vastasi, että tottakai voi. Miksi tätä pitää edes kysyä???Yks mun parhaista ystävistä on mies ja mulle kuin veli. Tottakai mies ja nainen voi olla ystäviä!

Jokainen mies, jolta asiaa kysyin, vastasi, että tottakai, MUTTA…

Ja tätä muttaa seurasi erilaisia skenaarioita. Siitä kuinka mies ehkä kuitenkin näkee naisen seksuaalisviritteisen siivilän läpi. Ja näkemyksiä siitä, kuinka naiset tuppaavat siirtämään miehiä niin sanotulle friendzonelle, olettaen, että mies on asiasta samaa mieltä.

Miesten näkemys erosi selkeästi naisten näkemyksestä. ja huomasin, että miehillä on harvemmin paras ystävä naisesta kuin mitä naisella miehestä. Jännä epäloogisuus, joka kielii siitä, että monen naisen miehinen paras ystävä haluaisikin olla jotain muuta kuin VAIN ystävä. Eikö?

Tästä voi siis päätellä, että ystävyys miehen ja naisen välillä on täysin mahdollista. Ja tietenkin on. MUTTA se tuntuu olevan naiselle luonnollisempi asia kuin miehiselle sukupuolelle.

Kommenttien joukossa oli myös monta vastausta, jotka kuuluivat niin, että yksi parhaista, ellei jopa paras ystäväni on mies, mutta hän on homo. Joten muuttaako se asetelmaa?

Ehkä?

 

Pitäydyn nyt kuitenkin perinteisemmässä kysymyksessä heteromiehen ja heteronaisen välisestä ystävyydestä. Eli voiko tällainen ystävyys olla olemassa ilman vähäisintäkään seksuaalista viitettä? Kummankaan puolelta!

Yksi sanoi, että tottakai voi…. jos se on pitkällisen historian takana. Ja nosti esiin esimerkin, jossa yhtäkkiä tavattu tyyppi vaikkapa baarintiskillä, silloin kun olet parisuhteessa, harvoin nousee ihan oikeasti ystäväksi. Tästä olen samaa mieltä. Koska jos jokin ympäristö on seksuaalisesti virittynyt, niin se on baarin viinatiski.

Elokuvaystävät

Oi kuinka monet elokuvat onkaan käsitelleet aihetta, jossa naisella, on paras ystävä eri sukupuolta, joka kuitenkin salaisesti rakastaa ja palvoo  palavasti. Tai no, ei edes välttämättä niin salaisesti.

Ja kuinka monta nais/mies-ystävyyttä elokuvissa kuvataankaan termillä friends with benefits. Ollaan hyviä ystäviä, muttei olla yhdessä, pariskuntana, joskin käydään paneskelemassa, kun siltä tuntuu. vaikka hollywood loppu aina saattaakin tällaisen pariskunnan yhteen ja onnelliseen loppuun.

En sano, että tämä olisi huonoa ystävyyttä. Siis frieds with benefits-ystävyys. Tai väärin. Tai oikein. Tai mitään. En ota kantaa, koska kukin tekee mitä tekee.

Enivei. Mulla on ollut tällainen suhde. Mutta olisimmeko sitten kuitenkaan olleet niitä parhaimipia ystävyksiä?

Emme. Koska jaoimme muutakin kuin ajatuksia. Tällaisessakin suhteessa kun tuppaa olemaan juuri se vaara, että toisen tunteet alkavat kehittyä romanttisiksi.

Mä ja mun miesystävä

Mä olen uskonut ja ajatellut, että kylläpä vain. Mies ja nainen voi olla ihan puhtaasti vain ystäviä.

Joskin usein olen itsekin huomannut sanovani kyseisen mietelmän jälkeen MUTTA.

Silti. Mun yksi parhaista ystävistäni on mies. Ja hetero. Ja parisuhteessa.

Meidän ystävyytemme alkoi jännästi. Tapasimme Tinderissä ja ihastuimme toisiimme päätä pahkaa. Siis niinkuin täysillä. Mutta totuus tuli ilmi melko äkkiä ja kumpikaan ei ollut juuri sillä hetkellä oikeasti valmis suhteeseen. Yksi väärä sana siellä ja toinen täällä, teki meistä kumppanit, jotka rakasti ja riiteli. Tosin kumppanit siinä mielessä, että me ei oltu yhdessä. Ei deittailtu, ei tapailtu. Soiteltiin, puhuttiin. Tuntikausia. Sielunkumppanuus yhdisti meidät.

Hän alkoi seurustella ja minä tapailla. Hän kertoi kumppanilleen minusta. Valitsi yhden väärän sanan. Ja soppa oli valmis.

Ymmärrä häntä

Kun sun ystäväsi on eri sukupuolta ja seurustelet, niin ehdottoman tärkeää on muistaa se, että vaikka tuo ystävyys olisi sulle maailman luonnollisin asia, niin se ei välttämättä ole sitä sun kumppanillesi. Eikä se tee hänestä outolintua.

Enkä tietenkään nyt tarkoita, että luovu ystävyydestä. En missään nimessä!!!

Vaan tarkoitan, että tulisi olla valmis ymmärtämään kumppanin kysymyksiä ja ehkä jopa mustasukkaisuutta. Tällainen ystävyys voi olla hänelle vieras ja outo. Ja kaikki vieras ja outo herättää kysymyksiä. Ja kysymykset, erityisesti jos niihin ei vastata, herättävät epäluottamusta. Ja epäluottamus herättää mustasukkaisuutta.

Voit närkästyä. Voit suuttuakin. Mutta koeta silti ymmärtää, että kumppanisi, kumppaniehdokkisi, saatta oikeasti olla epävarma aiheesta, ihan ja vain sen takia, että välittää sinusta niin kovasti. Haluaa, että olet hänelle kaunein, komein, ihanin ja paras. Ja joinakin suotavina epävarmuuden hetkinä hänestä ei tunnu siltä. Ja hänestä ei tunnu siltä siksi, että joku toinen samaa sukupuolta oleva henkilö on sinulle niin kovin merkittävä.

Tällöin, kerro hänelle. Vakuuta hänet. Ymmärrä häntä.

Toki selittelylläkin on rajansa. Ystävyys on ystävyyttä. Kumppanin, tulevan tai olevan, pitää jossain kohtaa vain ymmärtää ja hyväksyä se, että olette ystäviä.

Petturuus

Joskin. Olen törmännyt myös ihmisiin, jotka sanovat ystävyyden olevan vain ystävyyttä, vaikka siitä ei kuitenkaan ole kyse. Hyväksytetään partnerilla kolmas osapuoli ystävyyden tittelillä. Joskus se voi kaikessa siveellisyydessään alkaakin niin, mutta kuitenkin jossain taustalla lienee kiinnostus, seksuaalinen ja romantillinen. Jota ehkä vastustetaankin, mutta ei sitten kuitenkaan.

Joissakin tapauksissa toiminta on räikeämpää. Pannaan menemään. Ja sanotaan kotona, että ollaan vaan kavereita. Ja kun toinen osoittaa epäilystä ja tervettä mustasukkaisuutta, niin suututaan. Koska hyökkäys on paras puolustus.

No mistä sä sitten tiedät, milloin sun kumppanisi ystävä on vain ystävä, ja milloin se ystävä on ”vain” ystävä? Niinpä. Aikahan sen toki kertoo. Mutta jaksatko sä odottaa niin kauan?

Jossain määrin mun neuvoni tähän on intuitio. Jos se huutaa, kuuntele sitä. Jos se on vaiti, ihmettele miksi se on vaiti. Ja jos sulla on taipumusta olla tällainen kuin minä, ihminen, jonka yksi suurimmista peloista on tulla hylätyksi, niin kuuntele sitä kaikkien mahdollisten suodattimien läpi.

Joten kyllä. Se on mun vastaus. Mies ja nainen voi olla ystäviä keskenään, mutta…

 

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *